Sme autorizovaný predajca pre všetky značky hodiniek v e-shope, z toho vyplýva pre Vás množstvo výhod. Ak Vás neláka nadštandardná záruka a iné benefity a preferujete nižšiu cenu, požiadajte priamo pri hodinkách v kolonke Našli ste lepšiu cenu ? Dorovnáme ponuku.

Kategórie
 
 
 
 
 
 

Na čo je dobrý tachymeter?

tachymeterTachymeter je veľmi zaujímavá funkcia na hodinkách, ktorá je obľúbená predovšetkým u aktívnych ľudí. Športovci či pretekári rôzneho druhu tachymeter 100% ocenia. Ako sa v článku dozviete, tachymeter síce je parádna vlastnosť hodiniek, avšak nie všetci ho nutne budú potrebovať využívať.

Čo je tachymeter? 

Tachymeter je funkcia hodiniek, ktorá sa používa na meranie rýchlosti. Tachymetre sú zvyčajne súčasťou chronografov, špecializovaných hodiniek, ktoré okrem tradičného displeja hodiniek disponujú viacerými funkciami stopiek. Ak sa chcete dozvedieť o chronografoch viac, prečítajte si článok na našom blogu.

Tachymeter je normálne súčasťou lunety chronografu. Luneta je pridaný komponent, ktorý obieha okolo ciferníka vašich hodiniek. Čísla na lunete sa používajú na vykonávanie rôznych typov meraní a rôzne hodinky často obsahujú rôzne funkcie na lunete. 

Mnohé lunety hodiniek sú navrhnuté tak, aby sa otáčali, aby bolo možné vykonávať špecifické merania a úpravy. Mnoho leteckých hodiniek má napríklad funkciu s duálnym displejom, ktorú je možné nastaviť otočením lunety hodiniek. Tachymetre sa však nachádzajú aj na hodinkách s pevnými, neotáčajúcimi sa lunetami. 

Tachymetre môžu byť použité na meranie rýchlosti, ktorou sa nositeľ hodiniek pohybuje počas určitého času. Väčšina tachymetrov dokáže merať v rámci času od 7 do 60 sekúnd. 

Hodinky s chronografom sú vybavené ručičkou, ktorú je možné spustiť alebo zastaviť na vykonanie konkrétnych meraní. Ak chcete použiť funkciu tachymetra na vašom chronografe, zarovnajte túto ručičku s konkrétnym bodom na stupnici tachymetra. Potom môžete vykonať niekoľko rýchlych výpočtov pomocou jednoduchého vzorca na určenie rýchlosti za určité časové obdobie.

tachymeter, seiko

Poznajte vzorec tachymetru

Meranie pomocou tachymetra závisí od základnej matematiky. Počas hodiny prebehne 3600 sekúnd a vzorec, ktorý môžete použiť na výpočet rýchlosti na základe údajov z tachymetra, je T=3600/t. Tento vzorec prevádza meranie na stupnici tachymetra na prejdenú rýchlosť v jednotkách za hodinu vydelením počtu sekúnd za hodinu časom, ktorý uplynul na vašom chronografe.

Poznanie tohto vzorca znamená, že si môžete vypočítať svoju priemernú rýchlosť na určitú vzdialenosť vydelením času, ktorý uplynul na vašom chronografe, počtom sekúnd za hodinu. Na základe tohto vzorca môžete určiť, ako rýchlo cestujete z jedného bodu do druhého tak, že spustíte chronograf v bode A a zastavíte ho v bode B. Číslo na vašom chronografe predstavuje počet sekúnd, za ktoré sa dostanete z bodu A do bod B. Číslo na vašom tachymetri je rýchlosť (v kilometroch za hodinu), ktorou by ste museli cestovať, aby ste dosiahli bod B z bodu A takou rýchlosťou, akou ste cestovali. To znamená, že teraz viete, ako rýchlo ste išli medzi bodom A a bodom B.

tachymeter

Majú vaše hodinky tachymeter? 

Nie všetky hodinky a dokonca ani všetky hodinky s chronografom obsahujú tachymeter. Tachymetre sú často využívané na pretekárskych hodinkách, zatiaľ čo luneta na iných špecializovaných typoch hodiniek môže obsahovať iné funkcie.

Ďalším jednoduchým spôsobom, ako zistiť, či vaše hodinky majú alebo nemajú tachymeter, je zistiť, či sa luneta na hodinkách otáča. Pamätajte, že tachymetre sú na svojom mieste upevnené – na rozdiel od iných vlastností umiestnených pozdĺž lunety hodiniek, ktoré sa neotáčajú. Ak majú vaše hodinky číselnú stupnicu na lunete, ktorá sa otáča, pravdepodobne ide o inú funkciu ako tachymeter.

Aké typy hodiniek majú tachymetre? 

Hlavným typom hodiniek, ktoré obsahujú tachymeter, sú pretekárske hodinky. Ikonické pre svoj elegantný dizajn a miesto v bohatej histórii súťažného jazdenia. Pretekárske hodinky sú dokonalými hodinkami nielen pre automobilových nadšencov. Každý môže dobre využiť chronometer a tachymeter na pretekárskych hodinkách na sledovanie rýchlosti a času a tieto hodinky sú proste jedinečne štýlové.

INHODINKY.SK

Ak Vás zaujal tachymeter a chceli by ste si bližšie pozrieť modely hodiniek s tachymetrom, kliknite TU .. Alebo len využite nový filter, kde môžete zaklikať funkcie, ktoré by ste chceli mať na svojich hodinkách.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia