Sme autorizovaný predajca pre všetky značky hodiniek v e-shope, z toho vyplýva pre Vás množstvo výhod. Ak Vás neláka nadštandardná záruka a iné benefity a preferujete nižšiu cenu, požiadajte priamo pri hodinkách v kolonke Našli ste lepšiu cenu ? Dorovnáme ponuku.

Kategórie
 
 
 
 
 
 

Čo je to chronograf na hodinkách?

co je chronografHodinky s chronografom sú jedny z najkvalitnejších a najzaujímavejších hodiniek na trhu. Na prvý pohľad možno zložito vyzerajúce kúsky ľudskej remeselnej zručnosti, ktoré sa však dajú použiť na oveľa viac, než len na ukazovanie času. Vo svete inteligentných hodiniek veľa ľudí zabudlo, aké užitočné a praktické môžu byť hodinky s chronografom. Chronograf funguje nielen ako hodinky, ale môžete ho použiť aj ako stopky, na meranie času, rýchlosti alebo vzdialenosti a podobne. V tomto článku Vám vysvetlíme, čo sú hodinky s chronografom, ako fungujú a čo hľadať pri hodinkách s chronografom.

Ako zistím, že moje hodinky majú chronograf?

Chronograf sú jednoducho stopky používané na meranie časových úsekov. Chronografy možno vizuálne rozlíšiť podľa ich dvoch alebo troch pomocných sub-ciferníkov alebo číselníkov a dvoch stláčacích tlačidiel, ktoré spúšťajú a zastavujú funkciu chronografu bez toho, aby zasahovali do hodiniek. Tieto tlačidlá sa väčšinou nachádzajú na pravej časti púzdra, avšak existujú aj modely hodiniek, ktoré majú dodatočné tlačidlá či už na spodnej časti alebo na ľavej časti hodiniek.

Čas, ktorý môžu hodinky s chronografom zaznamenať, sa líši. Časom však zistíte, že väčšina hodiniek známych značiek ako Casio, Seiko či Citizen merá predovšetkým do 30 alebo 60 minút a lepšie modely zvládnu merania až na niekoľko hodín.

Niektoré chronografy obsahujú tachymeter vpísaný okolo okraja ciferníka, ktorý vám umožňuje previesť uplynutý čas na rýchlosť. Také hodinky sú veľmi všestranné a sú skvelé pre každého, kto oceňuje ich mechaniku a štýl.

hodinky s chronografomchronograf

Ako takéto hodinky fungujú?

Jediné, čo na hodinkách je naozaj treba nazvať chronografom, je sekundová ručička, ktorá sa pohybuje nezávisle od funkcie časomiery. Ak je možné túto ručičku spustiť, zastaviť a resetovať, potom máte chronograf.

Vnútorné fungovanie hodiniek s chronografom je podobné ako u iných quartzových hodinkách s jedným kľúčovým rozdielom. Chronografy musia mať ďalšie systémy a mechanizmy na ovládanie každej z funkcií alebo komplikácií hodiniek. To je dôvod, prečo sú chronografy často drahšie ako iné druhy hodiniek. Majú oveľa viac pohyblivých častí a hodinári musia zabezpečiť, aby si tieto mechanizmy navzájom neprekážali.

Chronografy udržiavajú čas rovnako ako akékoľvek iné hodinky a vytvárajú napätie na hnacej pružine, ktorá sa pomaly uvoľňuje, aby posunula prevody a udržala čas. Avšak, hodinky s chronografom majú v rámci hodiniek viacero systémov na sledovanie rôznych časov. Zvyčajne sú aspoň dve, ak nie viac.

chronograph watch

Potrebujete hodinky s chronografom?

S modernými technológiami, ako sú počítače a smartfóny, je pravdepodobne v poriadku povedať, že nepotrebujete chronograf. To, či máte právo chcieť chronograf, je už iný príbeh. Vo svojej kolekcii hodiniek by ste rozhodne mali mať hodinky s chronografom.

Sú štýlové a funkčné so vzhľadom, ktorý hovorí: "Som nadšenec do hodiniek." Chronografy sa hodia ako každodenné hodinky, ale môžu sa držať aj vo formálnom prostredí – s tričkom a džínsami vyzerajú ako doma, rovnako ako s oblekom a kravatou.

U nás na e-shope INHODINKY.SK máte na výber z niekoľko stoviek až tisícov hodiniek, ktoré disponujú chronografom. Od športových modelov až po tie viac formálnejšie do práce či na nejaké spoločenské či módne udalosti. Nezabúdajte, že ak si hodinky vyberiete a už pri nich nie je uplatnená akcia, máte nárok na darček zadarmo, pre seba či pre svojich blízkych.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia